Jan Stulen, dirigentJan Stulen is een Nederlandse dirigent met een bijna 50 jarige ervaring in het dirigeren van zeer uiteenlopend repertoire. Daarmee heeft hij zich in binnen- en buitenland een uitstekende reputatie verworven als zeer veelzijdig en vakkundig dirigent.
Stulen bezit het vermogen om snel contact te maken met de orkesten die hij leidt, zowel op het artistieke als op het menselijke vlak. Hij dirigeerde een enorm gevarieerd repertoire, van barok tot symfonische jazz met ensembles van zeer uiteenlopende signatuur.
Stulen wordt door orkestmusici gewaardeerd om zijn heldere slagtechniek en efficiënte manier van repeteren. Daardoor kan hij zijn muzikale bedoelingen snel en duidelijk overbrengen op de uitvoerende musici.


Jan Stulen werd in 1942 in Amsterdam geboren, waar hij ook studeerde.  In 1961 dirigeerde hij  als student van het toenmalige Amsterdamse Muzieklyceum, nu Conservatorium Amsterdam, zijn eerste openbare concert.
Van 1964 tot 1970 was hij in verschillende functies verbonden aan de Städtische Bühnen Münster, Duitsland. Daar deed hij ruime ervaring op in alle geledingen van het muziektheater. In 1970 keerde hij terug naar Nederland om achtereenvolgens chefdirigent van het Nederlands Ballet Orkest (nu Holland Symfonia), muzikaal leider van het Nederlands Danstheater en vaste dirigent van de publieke omroep in Hilversum te worden. In deze functie maakte hij talloze radio- en TV opnames met alle omroep orkesten. Hij dirigeerde jaren lang de TV series “Jonge mensen op het concertpodium” en “Una Voce Particolare”. Daarnaast was hij van 1986 tot 1996 vaste dirigent van het WDR Rundfunk Orchester.
In dezelfde periode was hij vaste gastdirigent van het Symfonie Orkest van Vlaanderen.
Van 1989 tot 2000 was hij chef van het Deutsches Kammer Orchester Frankfurt am Main.
Dezelfde positie bekleedde hij tot 2003 bij het Nederlands Promenade Orkest te Amsterdam.
Ook was hij artistiek adviseur van Opera Forum, nu Nationale Reisopera. Sinds 2003 is hij vaste dirigent en artistiek adviseur van L’Orchestra Particolare. Hij dirigeerde orkesten en opera gezelschappen in heel Europa, Egypte, Korea, Vietnam en Thailand.

Naast zijn werk als uitvoerend musicus heeft Stulen zich  intensief bezig gehouden met de educatie van jonge dirigenten. Zie daarvoor: Educatie en Publicaties.

Een uitgebreide biografie in het Engels is te vinden op www.andtheconductoris.eu onder Jan Stulen of 1976 of The Netherlands.